
download hier een printklare PDF
11 november: over en voor de Kempenzonen die het leven lieten tijdens WOI
11 november, Wapenstilstand, is het moment waarop we wereldwijd het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Als erfgoedvereniging vinden we het belangrijk om stil te staan bij onze eigen lokale helden die het leven lieten voor het vaderland tijdens ‘Den Grooten Oorlog’.
Kempense Klaprozen geeft gesneuvelden opnieuw een gezicht
Het project Kempense Klaprozen wil de namen op de herdenkingsmonumenten in de Kempense gemeenten terug een gezicht geven. Erfgoedkring Tussen Twee Nethes werkt hier graag aan mee.
Hoewel het initiatief al langer bestaat, besloot de erfgoedcel Kempens Karakter eind 2023 mee in te stappen om ervoor te zorgen dat ook de gesneuvelde militairen uit onze regio een plekje krijgen op de website www.kempenseklaprozen.be.
Men ging hiervoor samen met organisaties en vrijwilligers uit de hele regio aan de slag. De basisinfo uit de Namenlijst van het In Flanders Fields Museum wordt zoveel mogelijk aangevuld met lokale info en beeldmateriaal. Het is duidelijk een ‘work in progress’. De website is zeker nog niet volledig, maar wordt gaandeweg verder aangevuld in de hoop zoveel mogelijk helden de plaats te geven die ze verdienen.
Deze databank “Kempense Klaprozen” vormt ongetwijfeld een bron van onschatbare waarde voor iedereen die geïnteresseerd is in de omgekomen soldaten uit de Kempen: familieleden, dorpsgenoten, leerlingen en studenten …
Erfgoedkring Tussen Twee Nethes bezorgde alvast de foto’s en gegevens van gesneuvelde militairen uit onze gemeente. Heb je zelf nog extra informatie over gesneuvelde dorpsgenoten: brieven van het front, dagboeken, foto’s, …? Laat het ons dan zeker weten.
Meer info over het project vind je op de website van Kempens Karakter.
Alfons Coppens, de eerste Nijlense soldaat die sneuvelde…
Een van de soldaten die je op www.kempenseklaprozen.be kan vinden is Kesselaar Alfons Coppens. We vertellen hier graag zijn verhaal… dat van de eerste Nijlense soldaat die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog…
Zondag 31 juli 1914 wordt de algemene mobilisatie van het Belgische leger afgekondigd. Alfons Coppens wordt hiervan op de hoogte gebracht door de veldwachter.
Alfons, soldaat tweede klas van de lichting 1908 van het 8ste Linieregiment, neemt op 1 augustus 1914 met tegenzin afscheid van zijn zwangere vrouw en verlaat zijn woonst om zich naar het mobilisatiecentrum van zijn eenheid in Laken te begeven.
Op 3 augustus wordt zijn regiment per spoor naar Rhisnes vervoerd om bij een mogelijke aanval deel te nemen aan de verdediging van de versterkte stelling Namen. Daar aangekomen, gaat het 8ste Linieregiment onmiddellijk aan de slag om de verdedigingsstellingen in de tussenruimtes van de forten verder uit te bouwen. Alfons graaft, samen met zijn makkers, loopgraven en legt prikkeldraadversperringen aan zodat alles beter verdedigbaar wordt.
In Brussel wordt ondertussen op 4 augustus om 6.00 uur de Duitse oorlogsverklaring overhandigd. België is vanaf dan in oorlog met Duitsland. Twee uur later overschrijden de Duitse infanteriebrigades van Von Emmich de grens.
Tot 16 augustus blijft het relatief rustig in de buurt van Namen omdat de Duitsers nog bezig zijn met de versterkte stelling Luik te veroveren. Na de val van Luik, besluit de Duitse generaal van Bulow om Namen in te nemen. De 37.000 Belgen onder leiding van luitenant-generaal Michel zouden het moeten opnemen tegen een Duitse overmacht van 107.000 soldaten en standhouden tot het 5de Franse leger hen te hulp zou komen!
Het 8ste Linieregiment heeft de opdracht om samen met het 8ste Vestinglinieregiment de 4de sector van de fortengordel te verdedigen. Op 20 augustus rukken de Duitse troepen op tot voor de fortengordel. Op het fort van Marchovelette wordt een schijnaanval uitgevoerd. Op 21 augustus breekt de hel pas echt los. Met de zwaarste artillerie waarover de Duitsers beschikken, worden de negen forten rond Namen aangevallen en één voor één uitgeschakeld. Daarna worden de troepen die opgesteld staan in de tussenruimtes aangevallen.
Nijlenaar Alfons Coppens helpt mee om de tussenruimte tussen het fort van Marchovelette en het fort van Cognelée te verdedigen. Zijn compagnie staat opgesteld ter hoogte van het kasteel van Beaulois. Drie dagen houden ze stand tussen de forten die al uitgeschakeld waren.
Op 23 augustus slaat het noodlot toe en Alfons Coppens, 26 jaar oud, sneuvelt “op het veld van eer”. Hij is de eerste Nijlense soldaat die tijdens de ‘Grote Oorlog’ het leven laat.
Hij wordt samen met twee strijdmakkers begraven in een gemeenschappelijk graf op de begraafplaats van Saint-Marc. Later wordt hij opgegraven en te ruste gelegd op de militaire begraafplaats van Champion.
Op 14 december 1914 wordt op de ouderlijke boerderij zijn dochter Bertha geboren.
Na de Eerste Wereldoorlog wordt Alfons postuum gedecoreerd met het kruis van ridder in de Orde van Leopold II (met palm), het oorlogskruis, de overwinningsmedaille en herinneringsmedaille 1914 – 1918 voor zijn bewezen diensten aan het vaderland.
Een bijdrage van Rudy Van Nunen.
11/11/24 – Avondceremonie aan het fort van Kessel
Op maandag 11 november 2024 organiseert de gidsenwerking van het fort van Kessel een muzikale herdenking n.a.v. de gebeurtenissen rond Wapenstilstand gevolgd door een bloemlegging. In de voormiddag zijn er plechtigheden.