Open Monumentendag 2024: Kasteel De Bist Kessel

Hieronder kan je de brochure van Open Monumentendag op Kasteel de Bist lezen en downloaden.

ONTDEK HET KASTEELDOMEIN “TUSSEN TWEE NETHES

In de kasteelgebouwen maar ook in de waardevolle historische tuin lieten de bewoners hun sporen achter. Recent nam Jeugdhulp Don Bosco zijn intrek en werd het een begeleidingstehuis voor jongeren. Wat zijn hun toekomstplannen? En welke geschiedenis deelt het kasteel met de treinsporen langs het domein? Onder deskundige begeleiding van Erfgoedkring Tussen Twee Nethes kan je het kasteel uitzonderlijk nog een keer binnenin bezichtigen, zoals de gasthuiszusters er tot voor kort in woonden. Tijdens de natuurhistorische rondleiding doorheen het park, onder begeleiding van gedreven natuurgidsen, kan je enkele markante bomen en ander houtig erfgoed ontdekken dat vaak al decennia lang een plekje heeft op het prachtige domein.

Kan je er niet bij zijn, maar kom je graag alles te weten over het kasteeldomein? We plaatsen de brochure na Open Monumentendag online op deze pagina.

PROGRAMMA OPEN MONUMENTENDAG

ZATERDAG 7 SEPTEMBER (enkel voor inwoners van Nijlen)

ZONDAG 8 SEPTEMBER

  • Doorlopend historische wandelingen door ervaren gidsen doorheen het kasteel en het park vanaf 10.00u. Laatste rondleiding start om 17.00u. Geen reservatie nodig.
  • Natuur-parkwandeling onder leiding van een natuurgids van Natuurpunt om 10.30u, 11u00 en om 14.00u. Inschrijven is verplicht via deze link.
  • Doorlopend kinderactiviteit ‘Puzzelende prinsen en prinsessen’: Jonge speurneuzen vanaf 6 jaar kunnen hun puzzeltalenten tonen. 
    Een originele uitdaging (en een prijsje voor elke deelnemer) ligt voor hen klaar!

TOEGANKELIJKHEID

De bovenverdiepingen van het kasteel zijn enkel te bezoeken via trappen. Voor minder mobiele bezoekers die geen trappen kunnen doen wordt er op de benedenverdieping een PowerPointpresentatie getoond die aan de hand van foto’s de situatie op de bovenverdiepingen weergeeft. Een deskundige gids verstrekt hierbij de gepaste informatie. 

PRAKTISCH:

  • Voor alle rondleidingen op zaterdag dien je vooraf te reserveren (enkel voor inwoners van Nijlen). Op zondag kan je zonder reservatie aansluiten voor de rondleidingen in het kasteel en over het domein. Wil je deelnemen aan de natuurrondleiding, moet je wel inschrijven.
  • Alle informatie is verkrijgbaar aan het onthaal bij de ingang van het domein. Hier starten ook de wandelingen. Het is niet toegelaten het park of kasteel zonder begeleiding te bezoeken.
  • De kinderactiviteiten zijn geschikt voor speurneuzen van 6 tot 12 jaar.
  • Kom zoveel mogelijk met de fiets (of te voet). Er is ruime fietsparking voorzien aan het onthaal.
  • Er is geen parking op of aan het kasteeldomein. Je kan je auto in de ruimere omgeving parkeren. Het plannetje hieronder geeft de verkeerssituatie ter plaatse tijdens Open Monumentendag weer.
  • We vragen u beleefd om eigendom van (buurt)bewoners met respect te behandelen.

Open Monumentendag 2024 is een activiteit van lokaal bestuur Nijlen, in samenwerking met erfgoedkring Tussen Twee Nethes, Natuurpunt-De Wielewaal en IOED Berg en Nete.